Skip to main content
Tips projecten

Checklist voor de organisatie van een reis

Image
Elodie
Digital Credit Specialist

Om een reis te organiseren begin je best op tijd. Zo heb je keuze uit een ruim aanbod aan reisbestemmingen. Bovendien zorg je er ook voor dat je reis niet al te duur wordt omdat de tickets voor vliegtuig, trein of boot dan ook goedkoper zijn. Met deze checklist ben je zeker dat je niks vergeet.

  • Kies een datum

Om een reis te plannen start je uiteraard met het bepalen van de ideale periode. Begin daar op tijd aan, zodat je ruime keuze hebt uit beschikbare data en locaties. Je kijkt ook best naar het te verwachten weer op je bestemming. Is het daar zomer, winter, herfst of lente? Je wil misschien liever niet in het orkaanseizoen naar de Caraïben of in het regenseizoen naar Thailand.

 

  • Bepaal je budget

Nu is het tijd om je budget te bepalen. Dat is belangrijk om je bestemming en de duur van je verblijf te kiezen. Opgelet: bij een verre reis is de kost van je transport hoger, maar is de verblijfskost soms aanzienlijk lager. Drie weken Thailand kan op die manier even duur of zelfs goedkoper zijn dan 3 weken Belgische kust!

 

Kijk na hoeveel eigen middelen je hebt. Lijkt dat voldoende of heb je extra geld nodig? Verwacht je later nog extra inkomsten die je wil gebruiken voor je reis (bonus, vakantiegeld, …)? Wil je een deel lenen of ga je een aantal maanden sparen? Gebruik Excel (of een andere rekentool) om alle kosten op te lijsten en te berekenen welk budget je nodig hebt. 

 

  • Kies een reisbestemming

Op basis van je budget kan je nu op zoek naar de ideale reisbestemming. Dromen mag, maar overdrijf niet en probeer de kost ook zo realistisch mogelijk in te schatten. In het ideale scenario komt je droomreis uit omdat je financiering in orde is.

 

Denk eraan dat de keuze van je reisbestemming ook wat praktische problemen kan opleveren. Heb je vaccinaties nodig of een visum? Als dat het geval is, moet je dat op tijd inplannen, want het kan weken of maanden duren voor je vaccinatie of visum in orde is.  

 

  • Heb je een housesitter nodig?

Als je langer weg bent, heb je misschien iemand nodig die je planten water geeft, huisdieren eten geeft of de brievenbus leeg komt maken. Daarnaast is het een goed idee om je huis toch bewoonbaar te laten lijken. Dat schrikt inbrekers af. Vraag aan de buren of zij mee een oogje in het zeil kunnen houden. Eventueel kan je ook de wijkagent inlichten.

 

Je kan tijdens je afwezigheid eventueel zelfs wat geld verdienen aan je woning door ze te verhuren, bijvoorbeeld via airbnb! Bedenk wel dat zoiets niet zonder risico is en dat je enkel kan verhuren als je zelf eigenaar bent van het pand.

 

  • Zorg voor transport en verblijf

 

Bestel goedkope vliegtuigtickets, treintickets of boottickets

Door op tijd je tickets bestellen voor het vervoer naar je reisbestemming kun je aardig wat besparen! Dat geldt zowel voor vliegtuig-, trein- als boottickets. Als je te lang wacht, riskeer je helemaal geen of alleen maar peperdure plaatsen te hebben.

 

Op reis met eigen vervoer of huren?

Je kan met je eigen wagen op reis gaan, maar misschien is die wat te klein voor een comfortabele gezinsvakantie van drie weken. Dan is een groter model huren, zeker een optie. Opnieuw: hoe langer op voorhand je boekt, hoe goedkoper het is in veel gevallen. Of misschien kan je ruilen met een ander gezin dat een grotere wagen heeft en die op dat moment niet nodig heeft.

 

Veel Belgen dromen ook van een reis met een mobilhome of campingcar. Je kan er zelf een aanschaffen, nieuw of tweedehands (bekijk zeker deze checklist), maar je kan er ook een huren, bijvoorbeeld via een platform als goboony. Hier vind je alvast nog wat tips: Op reis met een campingcar.

 

Boek een hotel of vakantieverblijf voor je reis

De vakantieverblijven of hotels met de beste prijskwaliteitsverhouding zijn vaak al maanden op voorhand volzet. Soms moet je echt een jaar op voorhand boeken om zeker te zijn van jouw droombestemming. Je kan boeken via een reisbureau, maar ook online via sites zoals booking.com, airbnb, eurorelais enzovoort. Online vind je een heel brede keuze aan vakantieverblijven (huizen , appartementen, bungalows, …) voor heel uiteenlopende budgetten en in verschillende landen. Wie goed zoekt, kan dan erg voordelig op reis!

 

Vergelijk prijzen

Vooraleer je iets huurt of boekt, vergelijk je best de prijzen. Spreekt voor zich, maar het kan je heel wat geld doen besparen!

 

Ben je verzekerd?

Bij dure reizen is het te overwegen om een annulatieverzekering te nemen. Stel dat je ziek wordt vlak voor je vertrekt of tijdens je reis. Op zich is dat al heel erg, maar als je dan ook nog achterblijft met een financiële kater omdat je alles moet betalen zonder ervan genoten te hebben, wordt het nog veel pijnlijker.

 

Check ook of je goed verzekerd bent op je bestemming. In sommige landen is je autoverzekering niet geldig bijvoorbeeld. En als je een wagen, motor of brommer wil huren buiten Europa, check je best ook even op voorhand met je makelaar of verzekeringsmaatschappij wat je moet doen om goed verzekerd te zijn.

 

Zijn je bankkaarten bruikbaar op reis?

Als je buiten Europa reist, kan je best nakijken of je bankkaarten daar bruikbaar zijn. Voor sommige landen moet je je kaart bijvoorbeeld laten activeren door je bank. In sommige landen is het niet evident om met je bankkaart te betalen, zeker in meer afgelegen streken, en heb je toch redelijk veel cash geld nodig. Zorg er dan voor dat je voldoende meeneemt of op je bestemming afhaalt in de luchthaven. En het kan ook handig zijn om de limiet van je kredietkaart tijdelijk te laten verhogen zodat je een oplossing hebt voor onverwachte kosten.

 

Hier vind je nog meer tips!

 

  • Regel de financiering

Heb je geld nodig voor je reis? Dan kan je een persoonlijke lening overwegen. Bij Cetelem kan je heel snel online een simulatie maken en zelf berekenen hoeveel je maandelijks zou moeten afbetalen afhankelijk van de gekozen duurtijd en het bedrag.

 

Bereken nu je lening.

 

Realiseer je project met onze hulp!

Terug naar boven