Dit moet je weten voor de financiering van je project!
Een project financieren kan je op verschillende manieren: met je eigen geld, door geduldig te sparen of door te lenen. In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van elk type financiering en gaan we dieper in op de verschillende leningen die er bestaan.
Je eigen geld gebruiken voor de financiering van je project
Als je genoeg geld hebt, is dit uiteraard de eenvoudigste en snelste manier om je project te financieren. Of dit ook de beste manier is, hangt af van je project. Voor grote bedragen kan het immers interessant zijn om toch te lenen. Op die manier blijft je eigen geld beschikbaar voor andere projecten of als buffer voor onverwachte kosten.
Sparen om je project te financieren
Geduldig sparen is een uitstekende manier om impulsaankopen tegen te gaan. Maar er zijn natuurlijk grenzen. Voor grote bedragen is het vaak moeilijk of zelfs onmogelijk om te wachten met je project tot je het volledige bedrag gespaard hebt. Je hebt immers te maken met de negatieve invloed van de inflatie, waardoor alles duurder wordt en je geld jaar na jaar minder waard wordt, zeker als je het op een spaarrekening zet. Sparen om je project te financieren is dus goed als het over enkele maanden tot een jaar gaat, maar als je verschillende jaren moet sparen voor je project, ben je waarschijnlijk beter af met een lening.
Lenen om je project te financieren
Lenen om je project te realiseren heeft een aantal voordelen. Een ervan is de bescherming tegen potentiële prijsstijgingen in de toekomst. Een verbouwing is een goed voorbeeld daarvan. Wie voor de covid-crisis heeft geleend om zijn verbouwing meteen te doen, is nu veel beter af dan wie nog een paar jaar wilde sparen om het bedrag dan zelf te financieren. De prijzen van de bouwmaterialen zijn de voorbije jaren immers enorm gestegen.
Nog een voordeel van lenen is dat je een grote kost flexibel kan spreiden in de tijd, zodat de afbetaling financieel draaglijk wordt en aangepast is aan jouw budget.
Het nadeel van lenen is dat je intresten moet betalen. Hoeveel je betaalt hangt af van het type lening, de looptijd van de lening, het bedrag dat je leent en de kredietgever. Omdat je sommige projecten kan financieren met verschillende types leningen, is het heel belangrijk om ervoor te zorgen dat je de meest voordelige formule kiest.
Welk type lening heb jij nodig?
Eigenlijk heb je twee grote categorieën van leningen: leningen op afbetaling en doorlopende kredieten (de zogenaamde kredietopening). Beide types hebben hun voor- en nadelen. Voor veel projecten is het meteen duidelijk wat de beste formule is. Voor de installatie van een zonneboiler ben je bijvoorbeeld best af met een lening voor een ecologische renovatie. Voor andere projecten is het minder duidelijk. Als je hobbyfotograaf bent en een professionele digitale camera wil kopen, kan je opteren voor een persoonlijke lening of een doorlopend krediet, afhankelijk van je financiële middelen en de prijs van de camera. Ontdek hier welk krediet best bij jouw behoeften past.
Hoeveel kan je lenen?
Om te bepalen hoeveel je kan lenen, moet je eerst gaan kijken naar je afbetalingscapaciteit. Hoeveel heb je nog over als je alle uitgaven aftrekt van je maandelijkse inkomsten? Is er voldoende financiële ademruimte om de lening af te betalen die je in gedachten had? Hou er rekening mee dat je soms onverwachte kosten kan hebben. Neem dus geen afbetaling die je weinig of geen marge biedt.
Daarnaast hebben sommige leningen een maximumbedrag dat je kan ontlenen. De Be Free-lening voor jongeren is bijvoorbeeld beperkt tot 15.000 euro. Bij een doorlopend krediet is er ook vaak een maximum van 5.000 tot 10.000 euro.
Tenslotte kan de rentevoet voor dezelfde lening veranderen op basis van het bedrag dat je wil lenen of de duurtijd die je kiest. Het loont de moeite om dat even te onderzoeken met een online simulator, want dat heeft immers ook een invloed op het bedrag dat je maximaal kan lenen.
Hier vind je een overzicht van welk bedrag je kan lenen en welke types leningen er zijn bij Cetelem.
Weet je welke lening je wil om je project te financieren en wil je de rentevoet bekijken? Of wil je de verschillende types leningen vergelijken?
Maak nu een simulatie voor je lening