Skip to main content
Alles over kredieten

Wat is een doorlopend krediet?

Image
Elodie
Digital Credit Specialist

Een hypothecair krediet kent iedereen. Een autolening of renovatielening ook, maar wat is een doorlopend krediet? Wat kan je ermee doen? Hoeveel kost het om het te gebruiken? Hoe gebruik je het? En waar moet je dan zeker op letten? In dit artikel overlopen we alles wat je moet weten over een doorlopend krediet.

Een doorlopend krediet* is een lening waarbij je een bepaald bedrag ter beschikking krijgt. Dat bedrag wordt ook geldreserve of kredietlijn genoemd. In tegenstelling tot een klassiek krediet, kan je een doorlopend krediet* steeds opnieuw gebruiken wanneer je het nodig hebt. Je betaalt enkel intresten op het bedrag dat je hebt gebruikt. 

 

  • Hoe gebruik je een doorlopend krediet*?

Omdat je een doorlopend krediet* heel flexibel moet kunnen gebruiken, is het gekoppeld aan een betaalkaart. Daarmee kan je in alle winkels, restaurants en tankstations betalen. Je kan echter ook geld overzetten van je doorlopend krediet* naar je zichtrekening, bijvoorbeeld om een factuur te betalen. En je kan met je betaalkaart ook geld afhalen aan een geldautomaat. Hier vind je meer details over hoe je een doorlopend krediet* gebruikt.

 

  • Hoeveel kost een doorlopend krediet*?

Bij een doorlopend krediet* heb je drie soorten kosten: de intresten, de kosten voor het gebruik van de kaart en de kosten bij geldafhalingen. Om doorlopende kredieten* gemakkelijk met elkaar te kunnen vergelijken, kan je het JKP (jaarlijks kostenpercentage) bekijken. Omdat je zelf kan bepalen hoe snel je een doorlopend krediet* terugbetaalt, heb je de kosten zelf in de hand. Bij Cetelem kan je er zelfs voor zorgen dat je enkel betaalt voor het geld dat je hebt gebruikt en niks meer. Hier vind je meer details over de kosten van een doorlopend krediet*.

 

  • Hoe volg je de transacties van een doorlopend krediet* op?

Bij een doorlopend krediet* krijg je rekeninguittreksels, net zoals bij een zichtrekening. Die tonen maand per maand hoeveel je hebt uitgegegeven. Handiger nog is een app om de transacties van je doorlopend krediet* op te volgen. Dan kan je altijd en overal je saldo nakijken. Bij Cetelem kan je zo’n handige app gebruiken om je doorlopend krediet* op te volgen!

 

  • Hoe krijg je toegang tot een doorlopend krediet*?

Met de betaalkaart heb je 24/24 toegang tot je doorlopend krediet*. Met de app kan je ook op elk moment geld van je geldreserve op je zichtrekening zetten. Bij Cetelem hebben we een app waarmee je geld kan overschrijven van je doorlopend krediet* naar je bankrekening als dat nodig is!

 

  • Wat bij problemen met je betaalkaart?

Is de betaalkaart van je doorlopend krediet* gestolen of ben je ze kwijt? Bel dan zo snel mogelijk Card Stop (078/170 170) om je kaart te laten blokkeren. Ken je de code niet meer van je kaart of is ze stuk? Contacteer dan je financiële instelling om een nieuwe pincode of kaart aan te vragen. In tussentijd is er altijd een oplossing bij blokkering van je kaart!

 

  • Hoe betaal je een doorlopend krediet* terug?

In principe betaal je de openstaande schuld van je doorlopend krediet* terug in maandelijkse bedragen (mensualiteiten) die afhangen van je gebruik. Je kan echter ook versneld afbetalen. Hier vind je meer details over hoe de terugbetaling van een doorlopend krediet* werkt.

 

  • Voor welk project kan je een doorlopend krediet* gebruiken?

In feite kan je een doorlopend krediet* voor elk project gebruiken. De enige beperking is de limiet van je krediet. Voor sommige projecten (aankoop auto of moto, renovatie, …) bestaan er specifieke kredieten die voordeliger zijn. 

 

  • Wat is de nulstelling van een doorlopend krediet*?

Een doorlopend krediet* geeft je veel flexibiliteit, maar je moet er wel voor zorgen dat al de openstaande schulden van je doorlopend krediet* zijn terugbetaald voor de nulstellingsdatum! In dit artikel leggen we uit wat de nulstelling precies is.

 

  • Welke soorten betaalkaarten zijn er voor een doorlopend krediet*? 

Over het algemeen zijn er drie soorten betaalkaarten: debetkaarten, kredietkaarten en prepaid kaarten. Bij een debetkaart gaat het geld meteen van de rekening, bij een kredietkaart worden de uitgaven opgeteld en gaan ze pas bij het einde van de maand van de rekening (in één keer of gespreid). Welk type kaart je krijgt voor een doorlopend krediet* hangt af van je financiële instelling. 

 

  • Wil je graag je eigen geldreserve met betaalkaart?

Vraag online je Cetelem kaart aan en download de Cetelem-AlphaCredit-app.

  • Kies het bedrag dat je nodig hebt (tussen 1.250 en 5.000 euro) 
  • Vul je gegevens in (handmatig of met itsme)
  • Laad de bewijsstukken op en onderteken je contract digitaal of op papier
  • Ontvang je betaalkaart en code met de post**

 

 

 

* Deze term verwijst naar de "kredietopening" zoals bedoeld in boek VII van het Wetboek van economisch recht.

** Onder voorbehoud van aanvaarding van je kredietaanvraag door Alpha Credit.

 

Representatief voorbeeld: de Cetelem kaart is verbonden aan een kredietopening van onbepaalde duur. Kredietbedrag van € 1.500 aan een JKP (Jaarlijks kostenpercentage) van 15,99%variabele jaarlijkse debetrentevoet: 15,35%. Een vaste jaarlijkse bijdrage van € 5 wordt gefactureerd als kaartkosten.

Terug naar boven