Skip to main content
Alles over kredieten

Online kredietzwendel: hoe vermijd je ze?

Image
Elodie
Digital Credit Specialist

Oplichters worden steeds creatiever in hun pogingen om je online op te lichten en je geld te ontfutselen. Maar door bepaalde zaken na te trekken, kun je ze gelukkig ontmaskeren. In dit artikel leggen we je uit waarop je moet letten.

In 2021 hebben online oplichters maar liefst 25 miljoen euro ontfutselt aan Belgen. Dat is gemiddeld € 507 per slachtoffer. 56% van de Belgen heeft al eens te maken gekregen met een poging tot fraude die gelukkig niet altijd gelukt is. In 2022 werden in België meer dan 6 miljoen frauduleuze e-mails gemeld aan Safeonweb, het informatieplatform voor Belgische inwoners over computerbeveiliging.
Oplichters worden bovendien steeds creatiever in hun pogingen om je online op te lichten en geld te stelen. Maar door bepaalde zaken na te trekken, kun je ze gelukkig ontmaskeren. In dit artikel leggen we je uit waarop je moet letten!

 

  • Hoe gaan kredietoplichters te werk?

Ontvang je een wel heel verleidelijk kredietvoorstel per mail of zelfs via een sociaal netwerk? Opletten geblazen! Je hebt misschien wel te maken met oplichters die je geld willen ontfutselen. Ze gaan heel breed te werk en contacteren heel veel mensen. Ze hopen vooral op enkele mensen te vallen die geld nodig hebben, maar moeilijk een lening krijgen (omdat ze bijvoorbeeld op een zwarte lijst staan). Maar eigenlijk kan iedereen zich laten vangen.

 

De oplichters beloven je geld zonder dat je je kredietwaardigheid of je inkomen moet bewijzen. En ze keuren je aanvraag zeer snel goed. Dan vragen ze je om een bepaald bedrag over te schrijven, om de kosten te dekken. Maar wanneer je dat geld betaalt, verdwijnen de oplichters plots en zie je je geld nooit meer terug. En ook het bedrag dat je had willen lenen, zul je uiteraard nooit zien.

 

  • Hoe herken je oplichters?

Er zijn een aantal zaken die een alarmbelletje moeten doen rinkelen:

- Je werd rechtstreeks via een privébericht gecontacteerd op sociale media.

- Het bericht is geschreven in niet al te goed Nederlands of Frans (heel wat oplichters bevinden zich in het buitenland en beheersen onze taal niet helemaal).

- Je moet je inkomen niet bewijzen en er worden ook geen vragen gesteld over je financiële situatie.

- Het aanbod lijkt te mooi om waar te zijn.

- En het belangrijkste: je moet zelf een bedrag betalen (dossierkosten enz.) vóór je je lening ontvangt, iets wat geen enkele bank mag doen.

 

Heb je een vermoeden van fraude? Controleer dan of de leninggever op de lijst van erkende leninggevers staat of op de lijst van bemiddelaars in consumentenkrediet.
Deze lijsten worden regelmatig geüpdatet, dus vertrouw nooit iemand die niet op de lijst vermeld staat.

 

Bovendien bestaat er ook een lijst van ondernemingen die op onregelmatige wijze actief zijn in België. Daar vind je onder meer niet-erkende leninggevers op terug. Aarzel niet om ook deze lijst te bekijken en de ondernemingen erop te boycotten.

 

De Federale Politie werkt regelmatig informatie bij over actuele fraude en oplichting, aarzel niet om hun pagina te raadplegen.

 

Als de persoon die je contacteert beweert dat hij of zij voor een bekende bank werkt, maar hij of zij maar raar te werk gaat (door je bijvoorbeeld te vragen geld te storten vóór je de lening krijgt), moet je niet aarzelen om de hoofdzetel van de bank te contacteren en ze op de hoogte te brengen van de situatie.

 

  • Ik werd opgelicht. Wat moet ik doen?

Als je het slachtoffer bent geworden van een oplichter, kun je klacht indienen bij de lokale politiedienst.

 

Bij Cetelem kun je altijd op de hulp van onze adviseurs rekenen als je twijfels of vragen hebt over leningen. Aarzel niet om ons te contacteren.

 

Lees ook : met welke lening kun je je renovatiewerken financieren?

Terug naar boven