De voor- en nadelen van een betaalkaart met een doorlopend krediet
Een betaalkaart met een kredietopening van onbepaalde duur, een kredietlijn of een doorlopend krediet zijn allemaal namen voor eenzelfde leningvorm: een 'revolving' krediet. Dit consumentenkrediet is erg populair in België en dus vertellen we je in dit artikel meer over de voor- en nadelen. Zo kun je zelf uitmaken of dit een goede oplossing is voor je projecten.
Wat is een doorlopend krediet?
Een doorlopend krediet of revolving krediet verwijst naar een geldbedrag dat altijd beschikbaar is en dat je kunt afhalen en gebruiken wanneer en hoe je maar wilt. Je betaalt enkel interesten op de opgebruikte sommen en al het geld dat je terugbetaalt, wordt gewoon opnieuw ter beschikking gesteld.
Deze lening is met andere woorden ultraflexibel! Meer over de werking van deze lening vind je in dit artikel: wat is een doorlopend krediet en hoe gebruik je het?
De voordelen van een doorlopend krediet
Een doorlopend krediet heeft meerdere voordelen:
- Het is heel flexibel, want zolang je het geld niet volledig opgebruikt hebt, heb je wanneer je maar wilt toegang tot dit reservepotje.
- Je kunt het geld in één keer opgebruiken of spreiden over meerdere aankopen. Jij beslist!
- Je betaalt enkel interesten op de opgebruikte sommen. Gebruik je je reserve niet? Dan hoef je op de kosten van de kaart na helemaal niets betalen. Maar daar lees je meer over in de nadelen.
- Wanneer je het geld gebruikt, moet je maandelijks een minimumbedrag terugbetalen, maar je mag ook meer terugbetalen.
- Wat je terugbetaalt, wordt opnieuw ter beschikking gesteld.
- Je kunt het geld voor gelijk welk project gebruiken, zonder dat je een offerte of een bewijs aan je bank moet voorleggen. Ideaal dus voor onverwachte uitgaven, reizen, cadeaus ...
- Je ontvangt een betaalkaart die rechtstreeks gekoppeld is aan je doorlopend krediet, zodat je het geld altijd en overal kunt gebruiken: in de winkel, aan een geldautomaat of wanneer je een overschrijving maakt.
De nadelen van een doorlopend krediet
Er zijn drie dingen die je niet mag vergeten wanneer je een doorlopend krediet aanvraagt:
- De interestvoet: heb je een lening nodig voor een specifiek project, zoals renovatiewerken of een nieuwe wagen, dan kan het interessanter zijn om andere leningtypes te overwegen. Hun rentevoet kan namelijk lager liggen. Aarzel niet om je te informeren.
- De kosten voor de kaart en het afhalen van geld: bepaalde instellingen vragen een vergoeding voor het beheren van de betaalkaart en afhalingen aan geldautomaten. Bij Cetelem betaal je € 5/jaar voor je kaart en € 5/afhaling.
- Verlies de nulstellingsdatum niet uit het oog. Dat is de bij wet vastgelegde datum waarop de volledige lening terugbetaald moet zijn. Wat je terugbetaalt, wordt opnieuw ter beschikking gesteld, maar de nulstellingsdatum verandert niet. Hou die dus goed in de gaten. Meer informatie over de nulstellingsdatum vind je in dit artikel: de nulstellingsdatum.
Het doorlopend krediet van Cetelem
Bij Cetelem kun je een Cetelem kaart aanvragen die gekoppeld wordt aan een doorlopend krediet. Ontdek hier meer over deze kaart en dien een aanvraag in.
Lees ook : wat is een lening op afbetaling?